Belekóstoltunk az egészségbe!

Belekóstoltunk az egészségbe!

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja új programsorozatot indított, Táplálkozzunk OKOSAN! címmel. A második foglalkozáson – március 21-én a Petőfi Művelődési Házban – Nagy-Kovács Magdolna dietetikus vezetésével színes zöldségekből főztünk levest, amit sajtgombóccal tettünk teljessé. A fenntarthatóság jegyében egy ilyen fehérjét tartalmazó leves mellé már nem kell húst fogyasztanunk!

A Víz világnapja alkalmából a szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy igyunk naponta 8 bögre folyadékot, ebből 4 ivóvíz legyen. A víznek szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a tápanyagok szállításában. A folyadékellátottság kihat az agyműködésre, a szellemi, fizikai teljesítőképességre, a bőr állapotára, befolyásolja az immunrendszert. A nem megfelelő hidratáció rontja az emésztőrendszer működését.

Az összejövetelen lehetőség volt a BMI, az úgynevezett testtömeg index mérésére is. Ezt a módszert az ideális testsúly kiszámítására fejlesztették ki. Egyszerű képleten alapszik, ami megmutatja, hogy a nemünk és az életkorunk szerint, valamint a magasságunkhoz képest egészséges testsúllyal rendelkezünk-e, vagy netán túlsúlyosak vagy soványak vagyunk. Kiszámítása: a testtömegünket (kg) elosztjuk a testmagasságunk (m) négyzetével. Ha az érték 25-nél magasabb túlsúlyról beszélhetünk, ami egészségügyi problémákkal járhat.

Az egészség érték, ami akkor tudatosul bennünk, amikor valami betegség ér minket vagy családunkat! Az „okos vagy mikrobiom” diéta segít, hogy sokáig fittnek és erősnek érezzük magunkat, de ezért tennünk kell! Ebben segít minden résztvevőnek a táplálkozási szakember.