BOTRA FEL!

BOTRA FEL!

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja is csatlakozott a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság felhívásához, így mi is megrendeztük a Botra fel! nordic walking sétát 2022. május 28-án. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a népbetegségekre: a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre, illetve bemutatni a testmozgás jótékony hatásait és népszerűsíteni ezt a mozgásfajtát.

A rendszeres testmozgás előnyei közé tartozik, hogy jobban alszunk, frissebben ébredünk, tartósabban tudunk koncentrálni. Olyan mozgást válasszunk, amihez kedvet érzünk, ami szórakoztat, ne megerőltető fizikai tevékenységként tekintsünk rá! A rendszeres testmozgás nemcsak a testi erőnlétet, hanem a lelki kiegyensúlyozottságot is növeli. Kitűnő példa erre a nordic walking, ami a kitartást is erősíti.

A nordic walking egy külön sportág, amelyhez csak egy jó cipőre és egy pár speciális botra van szükség. Kapcsolódik a síeléshez, hiszen az 1930-as években a sífutók nyári edzésprogramjában kezdtek hasonló mozgásformát alkalmazni. Ám még több évtizednek kellett eltelnie addig, amíg a kilencvenes években kifejlesztették azokat a botokat, amelyek kifejezetten a nordic walkinghoz valók. Az új sportág mára az egész világot meghódította.

A bot használata különleges ritmust ad a gyaloglásnak, és jól megmozgatja a felsőtestet, miközben az egész test tartását is meghatározza. Ha rendszeresen sétálunk ilyen módon, megnő az izmaink terhelhetősége, a jobb vérellátásnak köszönhetően javul az inak és az ízületek rugalmassága. Lélegzés közben a tüdőnk ismét teljes mértékben megtelik levegővel. Nő a teljesítőképességünk. Csökken a vérnyomás és a trombózisveszély. A fokozott anyagcsere elősegíti a méreganyagok gyorsabb kiválasztását. Javul a közérzetünk, nő a stressztűrő képességünk.

A botok nem csak az előrejutásban adnak segítséget, hanem a magasság legyőzésekor is. Az emelkedőn való feljutásban is aktív szerep jut nekik, így aki kipróbálja, többet nem indul túrázni nélkülük!

Jászárokszálláson a délelőtt folyamán kellemes és szép környezetben, a Peres-tó partján gyülekeztek az érdeklődők, 87 fő vett részt a rendezvényen. Gergely Zoltán polgármester köszöntője után sor került a vércukor- és vérnyomás mérésre, majd kiosztásra kerültek a botok, ezt követően pedig szakképzett edző mutatta be a megfelelő mozgástechnikát. A friss levegőn rendkívül jó hangulatban sétáltuk körbe a tavat, élvezve a mozgás örömét. A program után is megmértük a vércukrot és a vérnyomást, így az értékeket összehasonlítva a résztvevők megtapasztalhatták, hogy A MOZGÁS MAGA AZ EGÉSZSÉG!

A Botra fel! mozgalom résztvevőiként rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a diabétesszel, illetve hipertóniával küzdő betegek minél több információt kapjanak a tünetekről és a korai felismerés jelentőségéről, és minél hamarabb hozzájussanak az életmentő szakorvosi kezeléshez. A betegségek szinten tartásának 4 alappillére van: a megfelelő terápia, a tudatos életmódváltás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

Szakemberek véleménye szerint felnőtteknek hetente legalább három alkalommal 45 percnyi mozgásra van szüksége. A mozgással lendületbe hozzuk az anyagcserét és még tovább képes a szervezetünk zsírt égetni. Mozgás során edződik a szív-keringési rendszere és növekszik a szervezet oxigénellátása. A megfelelő mozgásforma kiválasztásában az orvosok és a szakemberek segítenek. Nem kell rögtön konditermekre gondolni, ahol csinos, izmos emberek emelgetik a súlyokat, kezdjük az alapoknál: SÉTÁLJUNK!

Összegzésként elmondható, hogy helyesen végezve a nordic walking optimális választás lehet, ha szeretnénk egész testünket megmozgatni, javítani a kondíciónkat, fejleszteni az állóképességünket, a szabadban lenni, ráadásul mindezt anélkül, hogy különleges felszerelésbe kellene beruháznunk. Ez a sport ideális egyedül kirándulóknak éppúgy, mint azoknak, akik mozogni is társaságban szeretnek. Rehabilitációs programnak is része lehet. Próbálják ki Önök is! Egyesületünk 30 pár túrabottal rendelkezik, melyek kölcsönzését és használatát ingyenesen biztosítjuk tagjaink részére.

BOTRA FEL!