Cukorka tábor

Főoldal / Cukorka tábor

Az 1-es típusú diabétesszel érintett személyek egy speciális ellátásban kell, hogy részesüljenek, folyamatos ellenőrzés mellett önállóan is kezelniük kell magukat. Az egyesület térségi területén arra törekedett, hogy ezen személyek – sok esetben kiskorú gyermekek – körében nagyfokú feltáró munkát végezzen.

A cukorbetegség a gyermekkor leggyakoribb anyagcsere-betegsége. A gyermekkorban kialakuló cukorbetegség az esetek döntő többségében az ún. 1-es típusba sorolható, tehát az inzulin hormon abszolút hiányára vezethető vissza. Az 1-es típusú cukorbetegség ellátásánál a négy legfontosabb dolog: az inzulinterápia, a diéta, a vércukor ellenőrzés és a rendszeres testmozgás.

A cukorbeteg gyermekek életvitele és kezelése természetesen nagy odafigyelést igényel, de ez az állapot sem fosztja meg őket azoktól a tevékenységektől, amikben egészséges társaik részt vehetnek. Ugyanúgy élhetnek közösségi életet, sportolhatnak, teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak. A gyermekek és a szülők együtt tudnak élni a betegséggel, ha minél többet tudnak a diabéteszről.

Nem csak az 1-es diabétesszel érintetteket, hanem közvetlen környezetüket is tájékoztatni kell, a szülőket, gondviselőket is be kell vonni a programba. Ezen munka eredményeként néhány főről többszörösére emelkedett az egyesület látókörébe került betegek száma, akik jelentős tudás és információ birtokában tudatosabban élhetnek teljesebb életet.

A program célja egy hosszú távú és fenntartható civil humán egészségügyi tevékenység kialakítása, egy közös platform létrehozása intézmények, szülők és diabéteszesek között.

Egy jól sikerült nyári tábor életre szóló emlék lehet a gyerekek számára. A megszokottól eltérő környezet, az új emberek, a sok kaland, felfedezés, a rengeteg játék, a szabadság mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az egész évi tanulás után a gyerekek testileg-lelkileg kipihenjék magukat. A fiatal diabéteszesek sorstársak között számos érdekes, izgalmas programon vehetnek részt.

Az egyhetes nyaralás során napi hatszori étkezést biztosítunk számukra. A táborban orvos szakápoló, dietetikus, pedagógus és pszichológus felügyelete mellett pihenhetnek a résztvevők. Éjjel-nappali felnőtt felügyeletet biztosítunk, önkénteseink felkészülten várják az érkezőket. A gyermekek jól felszerelt, kényelmes szálláson laknak. Az egészségügyi biztonságról hozzáértő, tapasztalt csapat gondoskodik.

A Cukorka Tábor nem csupán egy tábor. Mozgalmas, vidám napok, rengeteg játék, felejthetetlen élmények, sok-sok kaland, testi-lelki feltöltődés.
A Cukorka Tábor egy közösség, amely elfogad, befogad és támogat.

I. Cukorka Tábor

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja 2020 nyarán hagyományteremtő céllal megrendezte az I. Cukorka Tábort Jászdózsán 1-es típusú cukorbeteg gyermekek részére.

A Cukorka Tábor fő helyszíne a Petőfi Sándor Művelődési Ház volt. Az egyhetes programsorozaton huszonnyolc tíz és tizennégy év közötti gyermek vett részt, akik az ország különböző pontjáról érkeztek. A sportprogramok, kézműves foglalkozások, szórakoztató rendezvények, kirándulások mellett különböző ismeretterjesztő előadások is várták a táborozókat. A programok térítésmentesek voltak a gyerekek részére.

A különböző ismeretterjesztő előadásokon játékos formában nemcsak betegségükről és annak kezeléséről tudhattak meg többet a cukorbeteg gyerekek, hanem számos más témakör világába is elkalauzolták a táborozókat a neves előadók. Faragó Annamária dokumentumfilm rendező az ékírás jeleivel ismertette meg az érdeklődőket. Az 1-es típusú cukorbetegség ellátásánál a legfontosabb a rendszeres testmozgás, ezért a szakemberek mindennap megmozgatták a gyerekeket különböző tornák formájában. Emellett két különleges sportágat, az íjászatot és a lovaglást is kipróbálhatták a táborlakók.

Testközelből ismerkedhettek meg a hőlégballonnal Németh Zoltán nyolcszoros magyar bajnok ballonpilóta segítségével és közös fotózásra is volt lehetőség. Minden gyerek szeretne tűzoltó lenne! Nálunk ez is valóra válhatott az ifjú tűzoltók bemutatóján. A kreatív, művészi én kibontakoztatására az élményfestés kínált lehetőséget Homonnai Annamáriával. A kézműves foglalkozáson, melyet Kerekné Mihalik Judit képzőművész rajztanár vezetett, szintén az alkotás öröme járta át a gyerekeket. Nagy-Kovács Magdolna dietetikussal egészséges ételeket készíthettek közösen.

A táborozók életét kirándulások is színesítették. Csodálatos utazást tettünk Sirokra, az Élmények Völgyébe. Sétáltunk a Mátra vadregényes erdőiben, megcsodáltuk a lélegzetállító panorámát, túráztunk a hegyi levegőn. Ellátogattunk Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre is. Körüljártuk a füzekkel szegélyezett, nádasban bővelkedő Sástót is. Egy szép, családias délelőttöt töltöttünk el a Jászberényi Állatkertben, ahol változatos növény- és állatvilág tárult a szemünk elé.

A Cukorka Táborban természetesen a szórakoztató, zenés-táncos rendezvények sem maradhattak el. A Fricska Táncegyüttes fergeteges bemutatója az egész tábor közönségét lenyűgözte. A tábori diszkó és karaoke est összehozta a társaságot, együtt bulizhattak a résztvevők. Hidi Anita táncoktató segítségével a magyar néptánc lépéseivel ismerkedhettek meg a gyerekek és egy közös táncházba is bekapcsolódhattak.

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja nagyon fontosnak tartja, hogy egészséges és beteg gyerekek ismerkedjenek egymással, megtanulják az elfogadást és egymás segítését. Megpróbáltuk olyan ismeretanyaghoz juttatni a gyerekeket, amely a későbbiekben is segíti életüket.

Büszkék vagyunk arra, hogy felejthetetlen élményekkel ajándékozhattuk meg őket, új barátságok születtek, lelkileg is feltöltődtek a résztvevők, és mindezt magukkal vihették a hétköznapokba is. A gyerekeken keresztül a szülők is kaptak a mindennapjaikat segítő információkat.

II. Cukorka Tábor

2021. július 19. és 25. között a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja szervezésében második alkalommal került megrendezésre a Cukorka Tábor 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek Jászdózsán. Szervezőként a célunk az volt, hogy a jelentkezők jól érezzék magukat, önfeledt szórakozást, kellemes kikapcsolódást biztosítsunk az ifjú diabéteszeseknek a hétnapos eseményen. A nyaraláson tizenöt gyermek vett részt az ország különböző pontjáról.

Büszkék vagyunk rá, hogy a II. Cukorka Tábor az elsőhöz hasonlóan szintén nagyon sikeres volt! A rendkívül mozgalmas hét vidáman, jó hangulatban telt el, kirándulásokkal, előadásokkal, foglalkozásokkal biztosítva a résztvevőknek a mozgás és a játék örömét. A különleges, izgalmas programok során felejthetetlen közösségi élményekkel gazdagodtak a gyerekek.

A Cukorka Tábor fő helyszíne a jászdózsai Petőfi Sándor Művelődési Ház volt. A gyermekek napi hat alkalommal étkeztek, a dietetikus névre szólóan állította össze a megfelelő szénhidrátmennyiséget. Az étkezések előtt és után is minden esetben vércukorszint mérés volt. A mért értékeket a kísérők feljegyezték és folyamatosan figyeltek a gyermekek állapotára, inzulin adagolására. Felhívtuk a figyelmet a megfelelő mennyiségű víz fogyasztására is. 2021-ben hosszabb lett a tábor időtartama és a programkínálat is bővült.

Az első napon kiosztottuk a táborra készített logós sapkákat, melyeket a gyerekek a napsütés elleni védekezésre használtak a tábor ideje alatt. Dr. Romicsné Dr. Görbe Éva PhD. med. habil. gyermekgyógyász, neonatológus, nyug. egyetemi docens a COVID elleni védőoltás fontossága cukorbetegek esetén címmel tartott interaktív előadást. A délutáni kirándulás a falu határában lévő Sasközpontba történt. Juhász Tibor vezető mutatta be a központ munkáját. Megnéztük a röpdében lévő madarakat, egy vadmacskát, megsimogathattunk egy kék vércsét és egy macskabaglyot is.

A második napon Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika szakgyógyszerész az Okostányérral ismertette meg a résztvevőket. Budapesten a Csodák Palotájában nagyon sok időt töltöttünk, kipróbáltunk minden „csodát”, azaz játékot. Az ismerkedést is segítették azok a játékok, melyeket csak másokkal együtt lehetett játszani. Rácsodálkoztunk a látnivalókra, fényképezgettünk és elolvastuk a fizikai törvényszerűségeket is. A Városligeti Nagyjátszótéren hintáztunk, trambulinoztunk, fociztunk, csúszdáztunk, megmásztuk a mászókákat és még nagyon sok játékot kipróbáltunk. A jászdózsai művelődési házban Tűzkőné Kovács Gabriella beszélt a talp- és tenyérmasszázs jótékony hatásáról, illetve a gyakorlatban is bemutatta azt.

A harmadik napon Pócs János országgyűlési képviselő kalauzolt végig minket az ország legszebb házában. Budapesten a Parlamentben sétálva mesélt a képviselői munkájáról és vicces történetek is elhangzottak. Gyönyörködtünk a csodás épületben, megnéztük a koronázási jelvényeket és az őrségváltást. Az országház éttermében fogyasztottuk el finom ebédünket. Kívülről is körbejártuk a felújított épületet, és József Attila szobránál néztük, „hogy úszik el a dinnyehéj”, ugyanis a képviselő úr megvendégelt minket egy kis jászsági görögdinnyével. Hatvanban megnéztük a Grassalkovich kastélyban a Széchenyi István Vadászati Múzeumot. Megismertük a vadászat és a halászat történetét, láthattuk a Széchenyi emlékszobát, és trófeákat a falakon. Minden interaktív játékot kipróbáltunk.

A negyedik napon Visontára utaztunk, az erőműhöz. Először egy filmet néztünk meg, mely bemutatta az erőmű működését, építésének történetét, és meséltek a jövőjéről is. Majd szép piros kobakokat kaptunk és a kék kisvonattal beutaztuk az erőmű egy részét. Bemehettünk a toronyba, ahol nagyon fújt a szél, és megtudtuk, hogy amit mi távolról füstnek látunk, az vízgőz. Láttunk egy turbinát is. Megnéztük az erőmű melléktermékének, a gipsz szállításának szalagsorát is. Az utunkat a Kisnánai várban folytattuk. Felsétáltunk a romhoz, elolvastuk a történetét és bejártuk minden zugát. A Markazi tónál kagylót gyűjtöttünk, megtudtuk, hogy milyen sportolási lehetőségek vannak és egy kis vitorlásbemutatót is megnézhettünk. Visszatérve Jászdózsára Ördög Ilona tornáztatott meg bennünket meridián gyakorlatokkal, miközben mesélt ennek jótékony hatásáról.

Az ötödik napon az Aggteleki Nemzeti Parkba látogattunk el. A Baradla-barlangban megcsodáltuk a hatalmas termeket, a gyönyörű cseppkőképződményeket. Megismertük, hogyan és milyen hosszú idő alatt képződnek a cseppkövek, megtekintettük különböző fajtáikat, hallhattuk a hozzájuk fűződő meséket, a barlang történetét. A koncertteremben gyönyörű zenét hallgattunk, és élveztük a felülmúlhatatlan akusztikát. Jászdózsán a Mihalik Judit által vezetett kézműves foglalkozáson rajzoltunk, festettünk, levendulából készítettünk kis ajándékokat, a kisebbek pedig még aszfaltrajzokat is készítettek.

A hatodik napon Poroszlóra utaztunk a Tisza-tavi Ökocentrumba. Rövid sétánkon természet közelben ismertük meg az állatokat, majd a 3D-s moziban látott filmen összefoglalták a látogatóközpont nevezetességeit. Megnéztük az édesvízi akváriumot, ez nagyon tetszett mindenkinek. Innen Szolnokra utaztunk, ahol a Repülőmúzeumban tettünk látogatást. Megnéztük a régi repülőgépeket a kiállításon, sétáltunk az udvaron, ahol helikoptereket és különböző típusú, szépen felújított gépeket láttunk. Legjobban az akadálypálya tetszett, amit alig tudtunk otthagyni. Kipróbáltuk a sötétkamrát, a különböző ügyességi játékokat. Fantasztikus volt! Jászárokszálláson beleülhettünk egy igazi hőlégballon kosarába, ez is érdekes élmény volt.

A hetedik napon Nagy-Kovács Magdolna interaktív játékos foglalkozást tartott a cukorbetegségről. Fő támogatónk, a Fricska együttesből Pap Máté Bence fantasztikus bemutatót tartott. A gyerekeket hang nélkül vonta bele a ritmusjátékokba, majd egy tánc megtanításával ért véget a program. Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja elnöke bezárta a tábort, kiosztotta az emléklapokat, megköszönte a támogatást az Erzsébet Alapítványnak, a segítőknek, a szülőknek és a gyerekeknek a fegyelmezett viselkedést. A gyerekek fájó szívvel búcsúztak el új barátaiktól és a segítőktől, ígérték, hogy jövőre újra eljönnek.

Több szülő megköszönte a törődést, a folyamatos odafigyelést és a sok élményt, amit egy hét alatt a gyermekek kaptak, és felszabadultan élvezhették ezt, mint egészséges társaik.

Kaszásné Dani Orsolya két gyermeke is a táborlakók között volt. „Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy Annamária és Lóci ilyen remek szervezésű táborban vehettek részt. Lóci sokat emlegeti a történteket, az Országházi látogatást, a cseppkőbarlangot, a Reptárt. Sztorizgatásai alapján rengeteg élmény érte őket a Cukorka Táborban!”

Kerekes Tímea fia, Zalán részvételével kapcsolatban így összegezte véleményét: „Hálásan köszönjük ezt a csodálatos hetet! Rengeteg élménnyel, baráttal tért Zalán haza. Tudom, hogy nem egyszerű eset, és nagyon sok figyelmet igényel. Köszönjük a sok munkát, a szervezést és mindent!”

Kékesi Krisztina elmondása alapján fia, Levente nagyon élvezte a Cukorka Tábort. „A legjobban az Országház tetszett neki, de az Aggteleki cseppkőbarlang is maradandó emlék marad számára. A táborban nagyon jó kis közösség alakult ki, a gyerekek önálló csoportot is létre hoztak a közösségi médiában, melyen keresztül tartják a kapcsolatot. A tábort szívesen ajánlom ismerőseink számára is. Remélem, lesz még lehetősége Leventének részt venni!”

Kollár Liza, a résztvevő gyermekek egyike, így mesélt a II. Cukorka Táborról: „Mindenki barátságos és kedves volt. A sok gyerek között végre nem éreztem azt, hogy egyedül vagyok. A pedagógusok, a szülők annyira gondoskodóak voltak, hogy nem is kérdés, jövőre megyek-e. A programok is nagyon élménydúsak voltak. Számomra a legjobb a Parlament volt, hiszen annyira csodálatosan szép! Nagyon sok új barátom lett és ennek nagyon örülök. Remélem, hogy jövőre velük és új barátokkal megint eltölthetek egy csodálatos hetet a Cukorka Táborban!”

III. Cukorka Tábor

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja harmadszor szervezett nyári tábort 1-es típusú cukorbeteg gyermekek részére Jászdózsán.

Egyesületünk fontosnak tartja, hogy az iskolai szünetben aktív, minőségi kikapcsolódási lehetőségekkel találkozzanak a gyermekek. A cukorbetegek életvitele és kezelése természetesen nagy odafigyelést igényel, de ez az állapot sem foszthatja meg őket azoktól a tevékenységektől, amikben egészséges társaik részt vehetnek.

2022 júliusában az egyhetes programsorozatra az ország különböző pontjáról érkeztek a résztvevők (pl. Budakalász, Dabas, Taktakenéz, Székesfehérvár, Tiszacsege).

Az 1-es típusú diabétesszel érintett személyek folyamatos ellenőrzés mellett, speciális ellátásban részesültek. A nyaralás során napi hatszori étkezést biztosítottunk a résztvevőknek. Az étkezések előtt és után is minden esetben vércukorszint mérés volt. A mért értékeket a kísérők feljegyezték és folyamatosan figyeltek a gyermekek állapotára, az inzulin adagolására. A táborban orvos, szakápoló, dietetikus és pedagógus felügyelete mellett pihentek a gyerekek.

A táborlakók életét sok-sok kirándulás színesítette.

Ópusztaszeren megcsodáltuk Feszty Árpád és festőtársai monumentális körképfestményét majd a nomád parkban kalandoztunk. Budapesten látogatást tettünk az Országházban, gyönyörködtünk a csodás épületben, megnéztük a koronázási jelvényeket és az őrségváltást. Kecskeméten a különleges atmoszférájú Cifra Palotában régi játékok, gyerekkönyvek, bűvészeszközök világába kalauzolt el minket az érdekes kiállítás.

Tibolddarócon a vulkáni tufákba vájt barlanglakások nem mindennapi látványa tárult elénk. Egy fantasztikus délelőttöt töltöttünk el Szarvason a Mini Magyarország makettparkban, ahol várak, kastélyok, templomok kicsinyített mása, gombnyomásra megszólaló, hangzó épületek, robogó kisvonatok között sétáltunk.

Jászdózsán a Bozóky János Általános Iskolában varázslatos festményeket készítettünk Homonnai Annamáriával. Dr. Romicsné Dr. Görbe Éva gyermekgyógyász a cukorbetegség meghatározó kérdései mellett jász történelmi eseményeket is felidézett interaktív előadásán.

Nagy-Kovács Magdolna dietetikus az egészséges táplálkozási szokások kialakításához nyújtott segítséget az Okostányér bemutatásával. Pap Máté Bence a Fricska Táncegyüttes tagja fergeteges bemutatót tartott, majd a gyerekeket is megtáncoltatta. Ördög Ilona meridián gyakorlatokkal tornáztatott meg bennünket, miközben mesélt ennek jótékony hatásáról.

A III. Cukorka Tábor a gyermekeknek feltöltődést, lelki regenerációt, új barátokat, lazítást és szórakozást nyújtott vidám és kontrollált környezetben, biztonságos körülmények között.
Az itt megszerzett élmények sok pozitívumot hordoznak magukban, a társas élethez kapcsolódnak és megajándékozzák a résztvevőket az összetartozás, a közösség érzésével. A Cukorkások év közben is tartják egymással a kapcsolatot.

Büszkék vagyunk rá, hogy vannak évről évre visszatérő táborozóink. Ez azt bizonyítja számunkra, hogy jól érzik magukat a Cukorka Táborban, a programok elnyerték tetszésüket.