Diabétesz világnap 2022

Diabétesz világnap 2022

Minden év november 14-én ünnepeljük a nemzetközi Diabétesz világnapot, ugyanis ezen a napon született Frederick Banting kanadai orvos, akinek a nevéhez fűződik az inzulin 1921-es felfedezése. A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja ebben az évben november 15-én emlékezett meg a jeles napról.

Dr. Olajos Gyula háziorvos erre az alkalomra felajánlott egy birkát, melyből a Búzavirág Étterem készített finom pörköltet. Az ünnepi ebéden Kiss Csaba apátplébános mondott asztali áldást. Ezt követően a Petőfi Művelődési Házban folytatódott a program. A rendezvény moderátora Kovácsné Tősér Zsuzsanna volt.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájára, segítse a betegség megelőzését, valamint támogassa a diabétesszel élők és hozzátartozóik edukációját. Megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal ugyanis kontroll alatt tartható a cukorbetegség, valamint negatív következményei is jelentősen enyhíthetőek.

Csomor János képviselő az önkormányzat nevében köszöntötte a résztvevőket. Méltatta egyesületünknek a város közéletében végzett több évtizedes munkáját és kiemelte az ingyenes szűrések, mérések fontosságát. Beszélt a cukorbetegek számának világszintű folyamatos növekedéséről, illetve a megelőzés lehetőségeiről.

Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika elnök ünnepi beszédében tájékoztatta a megjelenteket a 2022-es eseményekről, eredményekről és ismertette a jövő évi terveket. Fotók segítségével felidézte a taggyűlések, szakmai előadások, kirándulások, egészségnap, nyári tábor, tókerülő séta legemlékezetesebb pillanatait.

A klub 2023-ban is alapvető feladatának tekinti az egészséges életmód népszerűsítését, a diéta, a rendszeres fizikai aktivitás és az életmód váltás szükségességét a diabéteszesek számának csökkentése érdekében.

Dr. Romicsné Dr. Görbe Éva PhD, med. habil., gyermekgyógyász, neonatológus, nyug. egyetemi docens az inzulin felfedezése óta eltelt 100 évről és a cukorbetegség szövődményeiről tartott előadást.

A diabétesz kezelésében a gyógyszerek fejlesztése a múlt század elején kezdődött és napjainkban is folyamatosan tart. Az elmúlt 100 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó korszerű terápiák segítik a cukorbetegség hatékony kezelését, melyekkel a szövődmények megelőzhetőek. Ismertette a szív- és érrendszeri betegségek, látásromlás, veseműködési zavarok, lábszárfekély kialakulását. Felhívta a figyelmet az elhízás veszélyeire és nyomatékosította, hogy a helyes életmód legalább olyan fontos, mint a megfelelő kezelés, mind a betegség megelőzése, mind a gyógyszeres kezelés kiegészítése szempontjából.

Nagy-Kovács Magdolna dietetikus a fenntartható táplálkozás témakörével foglalkozott előadásában. Hangsúlyozta, hogy az energiaszükséglet az életkor előrehaladásával változik, erre mindannyiunknak figyelni kell a napi étkezések során.

Az 1980-as évektől napjainkig többféle táplálkozási ajánlás született, a legújabb a 2021-es fenntartható okostányér. Ez részletesen bemutatja, mi legyen egy nap a tányérunkon. A fő cél, hogy csökkentsük a környezeti lábnyomot! Az ételek elkészítéséhez használjunk kevés sót, cukrot és zsiradékot. Fogyasszunk rendszeresen teljes értékű gabonát. Változatosan válogassunk a fehérjeforrások közül. Iktassunk be hetente legalább egy húsmentes napot.

Kocsis Zsuzsanna a Hartmann-Rico Hungária Kft. képviseletében a sebkezelés területén alkalmazható innovatív megoldásokról adott áttekintést előadásában. A cukorbetegség egyik lehetséges szövődménye ugyanis a diabéteszes láb, valamint a fekély. Már egy apró sebet is komolyan kell venni, hiszen megfelelő kezelés nélkül könnyen súlyos problémákhoz vezethet. A modern kötszerek terápiás hatással rendelkeznek, aktívan részt vesznek a sebgyógyulásban. A mull lapokat, sebpárnákat, kötésrögzítőket kézbe fogva vizsgálhatták meg az érdeklődők.

Ez az összejövetel is alkalmat adott arra, hogy jobban megismerjék egyesületünket és hasznos információkhoz jussanak a neves szakemberek által. A 2022-es Diabétesz világnap üzenete Jászárokszálláson így szól:

Figyeljünk arra, hogy mit és mennyit eszünk, mozogjunk eleget, így kisebb a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, amennyiben mégis kialakult, a terápia betartása rendkívül fontos!