Sok kutatás igazolja, hogy az elhízás és más metabolikus betegség kialakulása kapcsolatban áll a helytelen étkezéssel, mely növeli a bél permeabilitását és a gyulladások kialakulását. Az egészséget elősegítő baktériumok, mint pl. bifidobaktériumok a megfelelő táplálkozás mellett tudnak szaporodni. A jó hír, hogy az étrendünk megváltoztatása segíthet a bélflóra egyensúlyának javításában. Ezért kiemelkedő jelentőségű az egészségtudatos táplálkozás!
A legújabb táplálkozási ajánlás a „FENNTARTHATÓ OKOSTÁNYÉR” segít ebben nekünk!
Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük le a zsír és cukorfogyasztást, fogyasszunk kevesebb húst, válasszuk a teljes kiőrlésű kenyeret és köreteket!
2023-ban Nagy-Kovács Magdolna vezető dietetikus a taggyűlések alkalmával előadást tartott és az OKOSTÁNYÉR minden javasolt területére készített egy-egy OKOS ételt! A régi recepteket újragondolva finom fogásokat kóstolhattunk meg.
2024-ben újabb ételeket készített el a fenntartható, egészségtudatos táplálkozás jegyében. A szeptemberi foglalkozáson zöldség alapú krémeket ismerhettünk meg, melyet korpovit kekszre kenve saláta ágyon tálaltunk. Ezek az ízletes, alacsony glikémiás indexű krémek helyettesíthetik a feldolgozott húskészítményeket!
Októberben a fermentáció volt a téma. Fermentálni 1-2 óra alatt nem lehet, de egy zöldséggel dúsított tésztához tudunk savanyított káposztából salátát készíteni. A fogás zöldségei és a fermentált káposzta pro-, és prebiotikum a bélrendszerünknek.
Decemberben egészséges és gyorsan elkészíthető sós és édes desszertet kínált a karácsonyi ünnepi asztalra.
Ezeken az összejöveteleken meggyőződtünk róla, hogy egészségtudatosan is lehet változatos és ízletes ételeket készíteni.