Legyen a 2023-as évi fogadalmunk: Táplálkozzunk OKOSAN!

Legyen a 2023-as évi fogadalmunk: Táplálkozzunk OKOSAN!

2023-ban a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubjában egy előadás-sorozatban Nagy-Kovács Magdolna vezető dietetikussal átvesszük az OKOS TÁNYÉR ajánlásait és minden javasolt területére készítünk egy-egy OKOS ételt! Tervünk a régi receptek újragondolása és új fogások kipróbálása.

Az első alkalommal – február 14-én a Petőfi Művelődési Házban – egy reggelire vagy vacsorára javasolt mackot (más néven lepcsánykát vagy tócsnit) készítettünk el OKOSAN.

Az egészséges finomság egyik összetevője a cékla, melynek fogyasztása rendszeresen ajánlott. Rengeteg rostot, vitamint és vasat tartalmaz, antioxidánsokban gazdag. Magas kalciumtartalma a csontképződésre hat, illetve csökkenti a csontritkulás veszélyét. Kálium- és magnéziumtartalma jót tesz az izmoknak. A bíborszínű zöldség jótékonyan hat az anyagcserére, szépíti, ápolja a körmöt és a hajat.

A táplálkozási szakembertől számos érdekes és hasznos információt hallottunk. Az emésztési folyamatok különböző mértékű változásai életünk során gyakran előfordulhatnak. Ennek okai lehetnek pl. az alacsonyabb fizikai aktivitás, megváltozott táplálkozási szokások, tartósítószerek, állandó stressz, fertőzések valamint a hormonális állapot megváltozása.

Bennünk és rajtunk olyan baktériumok tömege él, amelyek hasznos segítséget nyújtanak szervezetünknek és nélkülözhetetlen védelmi funkciót is ellátnak, súlyukat a tudósok mintegy 1,5 kg súlyra becsülik.

Amikor a bélben élő mikrobák összetétele káros irányba tolódik el, ezt az állapotot diszbiózisnak nevezzük. Puffadás, ételintolerancia, fejfájás, bőrtünetek? Ennek egyik oka lehet a számunkra kevésbé hasznos baktériumok túlsúlya.

A jó hír, hogy az étrendünk megváltoztatása segíthet a bélflóra egyensúlyának javításában.

A legújabb táplálkozási ajánlás az OKOS TÁNYÉR segít ebben nekünk!

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük le a zsír és cukorfogyasztást, fogyasszunk kevesebb húst, válasszuk a teljes kiőrlésű kenyeret és köreteket!