Először szerveztek nyári tábort cukorbeteg gyerekeknek Jászdózsán

Először szerveztek nyári tábort cukorbeteg gyerekeknek Jászdózsán

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja első alkalommal szervezte meg idén az országos Cukorka tábort 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek. Szakemberek segítségével megtanulták, hogyan élhetnek együtt ezzel a krónikus betegséggel. A tábor lelkileg is segítette a fiatalokat állapotuk elfogadásában és megerősítést kaptak, hogy nincsenek egyedül.

A cukorbetegség mára népbetegségnek számít hazánkban. Nemcsak az időseket érinti, hanem évről évre egyre több gyermeknél állapítják meg az 1-es típusú diabéteszt. Érzelmileg megterhelő szembenézni a diagnózissal. Az elfogadás folyamatában sokat segíthet a szülő és a család, valamint az iskolai környezet és nem utolsó sorban a szakmai segítő szervezetek.

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja évek óta azon dolgozik, hogy színes programokkal, előadásokkal megkönnyítse a cukorbetegek mindennapjait. Idén első alkalommal szervezték meg az ingyenes Cukorka tábort 1-es típusú diabétesszel küzdő gyerekeknek. Augusztus második hetében Jászdózsa adott otthont a szabadidős és ismeretterjesztő programokban gazdag rendezvénynek.

Nemcsak a Jászságból, hanem az ország számos pontjáról, így Budapestről, Veresegyházáról, Szolnokról és Pásztóról is érkeztek gyerekek, köztük olyanok is, akik nem betegek.

– Táborunk elsődleges célja az volt, hogy az egészséges gyerekek elfogadják diabéteszes társaikat. A betegségben érintettek pedig megtapasztalják, hogy nem kell félni, nyugodtan ismerkedjenek másokkal. Nagyon jól összebarátkoztak, segítették egymást. Másodsorban szerettük volna támogatni a beteg gyermekek családját – mondta a kezdeményezés céljairól Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika szakgyógyszerész, a Cukorbetegek Klubjának vezetője.

A betegség okairól, a további egészségkárosodás megelőzéséről is kérdeztük a szakembert.

– A jelenleg általánosan elfogadott felfogás szerint az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásáért egy olyan autoimmun folyamat felelős, melyet a genetikailag hajlamos egyénekben külső, környezeti tényezők indítanak el. Ezek lehetnek például az anya terhesség alatti vírusfertőzései, étkezési szokásai. Befolyásolnak a születés körüli tényezők is, mint a légzészavar, újszülöttkori fertőzések, a magasabb születési súly és hossz. De ide tartozik az anyatejes táplálás hiánya és a tehéntej alapú tápszerek fogyasztása, D-vitamin adagolás elmaradása is – mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód alapköve az egészséges táplálkozás. A cukorbetegeknek azonban tudniuk kell, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják vércukorszintjüket. Fontos, hogy megtanulják a szénhidrátszámlálás és adagolás alapjait. Ez ugyanis a diabétesz kezelésének egyik kulcsa, mert a szénhidrátok azok az összetevők, melyek a legnagyobb hatással vannak a vércukorszintre.

Legyen minden étkezés kiegyensúlyozott – tette hozzá. Emellett a fizikai aktivitás szintén fontos része a cukorbetegség kezelésének.