Rólunk

Főoldal / Rólunk

TÖRTÉNETÜNK ÉS KÜLDETÉSÜNK

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja 1996-ban alakult Veres László vezetésével. 2018. február 20-án Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika szakgyógyszerész vette át az elnöki szerepet. Az alapszabályban megfogalmazott cél a cukorbetegek oktatása, összefogása, érdekvédelme, a cukorbetegség korai kiszűrése, szövődményeinek megelőzése és a cukorbetegek életminőségének javítása. A taglétszám jelenleg 150 fő.

Folyamatos működésével a civil szervezet hozzájárul Jászárokszállás városában és annak kistérségében a cukorbetegek összefogásával, az egészségügyi ellátó rendszeren keresztül, az egészségügyi helyzet javításához. A cukorbetegek számára nélkülözhetetlen az a prevenciós, diagnosztikai, segítő és oktatói munka, melyet nagy szakértelemmel és lelkiismeretesen végez.

Minden hónap harmadik keddjén tartják taggyűlésüket a Petőfi Művelődési Házban. Ezek az oktatófoglalkozások mindenki számára nyitottak, bárki ingyenesen részt vehet rajtuk, kérhet tanácsot, vércukormérésre is van lehetőség. Rendezvényeik ismertek és népszerűek. Facebook-oldalukat mindig aktualizálják, a legújabb híreket szolgáltatják. Az egyesület mindenki számára elérhető. Tagjaik ingyen kapják meg a Diabetes lapot, biztosítják a diétás termékek, alapanyagok megvásárlását, lehetőséget kínálnak lábvizsgálatra, gyógycipőfelírásra is.

Havi betegoktató programjaikon magasan képzett szakemberek tartanak felvilágosító előadásokat a diabétesz tüneteiről, a szövődmények kialakulásáról. Minden évben szerveznek több városi rendezvényt is, ahol közhasznú szervezetként a tagságon kívül mások számára is biztosítanak szolgáltatásokat. Csatlakoztak az Árokszállási Nyár programsorozathoz, ahol Egészségnapot tartanak. A Diabétesz Világnapja alkalmából közös ebéden gyűlnek össze, majd neves szakemberek előadásait hallgatják meg, és ingyenes egészségügyi szűrések is várják az érdeklődőket.

Az évzáró karácsonyi ünnepséget az Árokszállási Téli Esték rendezvénysorozat keretein belül tartják, ahol népszerű művészek szórakoztatják a közönséget. Rendszeres programjaik közé tartozik még a farsangi bál, a nőnap megünneplése, közös főzés a klubszobában, emellett tavaszi és őszi kirándulással színesítik tevékenységünket.

Az egyesület életében mérföldkőnek számít, hogy 2020 nyarán hagyományteremtő céllal megrendezték az I. Cukorka Tábort Jászdózsán 1-es típusú cukorbeteg gyermekek részére.

Szoros a kapcsolatuk a Cukorbetegek Egri Egyesületével, a Gödöllői Cukorbetegek Egyesületével, a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesülettel és a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületével. Tagjai a CEOSZ-nak.

Céljaik között továbbra is szerepel a cukorbetegek támogatása, a tapasztalatcsere, az ismeretek bővítése, a közösségi élet gazdagítása
egy átfogó egészségnevelő stratégián keresztül.

Nagy szeretettel várnak minden cukorbeteget és pártoló tagot, aki ehhez a lelkes és segítőkész csapathoz szeretne tartozni, szeretne tanulni,
a cukorbetegekért dolgozni.

„Sok szeretetet és kedvességet kapok a tagoktól, ez ad erőt a további munkához. Nemcsak sorstársak, hanem barátok is vagyunk. Egyesületünk vezetői és tagjai között sokan vannak, akik több évtizedes cukorbetegmúlttal rendelkeznek, ők tapasztalataikkal, tudásuk átadásával segítik a cukorbetegséggel most szembesülő tagtársakat.

A baráti jó szó, a sorstársi tanács erőt ad a frissen cukorbeteggé lett társaknak, és jó példát arra, hogy cukorbetegen is lehet az egészségeshez hasonló, teljes értékű életet élni megfelelő életmóddal és táplálkozással. De ehhez sokat kell tanulni, nagy odafigyelést és mértékletességet igényel, amit közösségben könnyebb megtenni.”

Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika
elnök
Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja