Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap

2021. november 16-án a hagyományokhoz híven a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja is megemlékezett a Diabétesz Világnapról.

Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika szakgyógyszerész, az egyesület elnöke ünnepi beszédében tájékoztatta a megjelenteket a szervezet 2021-ben végzett tevékenységéről és ismertette a jövő évi terveket. Eseményekben, programokban gazdag évünk volt. Felidézte a szakmai előadások, ingyenes szűrések, emléktábla avatás, nyári tábor, kirándulások megható és páratlan élményét.

Ezt követően Gergely Zoltán Jászárokszállás polgármestere köszöntötte a világnap résztvevőit. Elmondta, hogy sokat jelent a város életében, hogy a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja olyan embereket tud megszólítani, akiknek közös a problémájuk, betegségük, és szervezetként könnyebben juthatnak segítséghez is. Az önkormányzat minden évben anyagi támogatást nyújt a civil szervezetek munkájához.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat Prof. Dr. Rusvai Miklós állatorvosi virológus, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora. A szakember a Covid 19 járvánnyal kapcsolatos ismeretekről tartott előadást. Hangsúlyozta, a megelőzés vakcinákkal hatékonyabb megoldás, mint a gyógykezelés. A jövőben ez a koronavírus fertőzés lassan „belesimul” a légzőszervi vírusfertőzések sorába – jelentette ki a kutató. Ezután számos kérdés elhangzott a közönség soraiból, melyekre a professzor úr részletesen válaszolt.

Dr. Romicsné Dr. Görbe Éva PhD, med. habil., gyermekgyógyász, neonatológus, nyug. egyetemi docens előadásának témája a cukorbetegség és szövődményei volt. Felhívta a figyelmet, hogy a terhesség alatt a magas vércukorszint fejlődési rendellenességet, fertőzéseket idézhet elő. Nyomatékosította, hogy a diéta és a testmozgás megelőzi az elhízást és a szövődményeket.

Nagy-Kovács Magdolna dietetikus előadása az általa végzett felmérés eredményeit taglalta. Kérdőíven keresztül térképezte fel, mennyire vannak tisztában a diabéteszesek betegségükkel, mit tettek állapotjavulásuk érdekében. A szakértő rávilágított, fontos, hogy már gyermekkorban váljon megszokássá, életritmussá az egészséges életmód.

A Világnap üzenete városunkban így szól: a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja legyen az a hely, ahol az emberek a hasonló problémákat megbeszélhetik, közösen megtalálhatják a megoldásokat, erősítve ezzel egymást, illetve segítve azt, hogy cukorbetegségük minél kevésbé legyen korlátozó tényező a mindennapi életben.